Werknemers aan het woord
Sana is 21 jaar en werkt in de huishouding. Ze zit niet graag met haar neus in de boeken. In de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) opleiding gaat ze een dag in de week naar school en werkt de andere dagen in het hotel. Een leuke bijkomstigheid, vindt Sana, is dat ze ook salaris krijgt. In het begin waren er nog dingen lastig voor haar, zoals het rekenen met de wc-rollen: hoeveel per kamer en hoeveel rollen dan meenemen. Onder het motto ‘Alles mag er zijn, je kan alles leren’ krijgt Sana hulp van school en in het hotel van de leidinggevende en ook extra hulp als dat nodig is. Als hulpmiddel heeft ze nu een kladblaadje voor als ze niet meer weet wat ze moet doen. Dat ze de kamer met zijn tweeën schoonmaakt vindt Sana ook fijn. Dan kan het werk verdeeld worden en het is gezelliger. Begin juli is Sana klaar met de opleiding en haar diploma gaat ze zeker halen!
Celine is 24 jaar en loopt stage. Ze heeft al verschillende mbo-diploma’s op andere werkvelden. Nu doet ze de mbo-opleiding Travel & Hospitality. Ze is begonnen bij de receptie en loopt nu mee in de huishouding en heeft een bijbaantje in de keuken. Ze kon haar vaardigheden in verschillende settingen inzetten. Ze vindt het contact met de gasten prettig en wil hen een fijn verblijf bezorgen. In het hotel heeft ze ontdekt hoe veelzijdig ze is en dat ze goed kan plannen en organiseren. Daarnaast heeft ze geleerd om gemakkelijker contact te maken. Nu werkt ze een dag in de week minder omdat haar moeder ernstig ziek is. Er kan flexibel worden omgegaan met de deelnemers en hun thuissituatie.
En dan is er Simon, 27 jaar, die dagbesteding vindt in De Soete Moeder. Een betaalde baan is niet haalbaar omdat hij dan het overzicht kwijtraakt door zijn licht verstandelijke beperking en autisme. Voor deze plek heeft hij gesolliciteerd. Hij heeft één op één begeleiding nodig die hij krijgt in het hotel. Onder begeleiding heeft hij geleerd dat structuur en overzicht houden hard nodig zijn.
Hij werkt in de keuken en gebruikt werklijsten en instructielijsten. Voor momenten waarop hij niet weet wat te doen, heeft Simon 'tussendoorlijsten'. Te veel prikkels kunnen zijn tics opwekken. Dan kan hij dingen laten vallen. Om dit te voorkomen wordt er ingezet op voorspelbaarheid en een duidelijke dagstart en dagafsluiting. Simon geeft de voorkeur aan een betaalde baan, maar heeft in het hotel leren accepteren dat hij de begeleiding nodig heeft. Hij waardeert het dat hij gehoord wordt en geniet van de goede sfeer onder zijn collega's.