VN verdrag

Implementatie & borging 

Om bewustwording van het VN-verdrag te bevorderen en hoger onderwijsinstellingen te stimuleren om werk te maken van het VN-verdrag inzake de Rechten van personen met een handicap, werd in 2017 de intentieverklaring VN-verdrag opgesteld. In deze intentieverklaring VN-verdrag Handicap zijn een gezamenlijke ambitie, procesafspraken en doelstellingen opgenomen voor de implementatie van het VN-verdrag.

Universiteit Leiden, NHL Stenden en Vrije Universiteit Amsterdam trapten af met de ondertekening van deze verklaring. De ondertekening vond plaats bij de Vereniging Hogescholen (VH) in aanwezigheid van het College voor de rechten van de mens, VNG, VSNU (sinds 2021: Universiteiten van Nederland) en Expertisecentrum handicap + studie (sinds 2019: ECIO). In 2022 sloegen Koning Willem I College, ROC Mondriaan, de ministeries VWS en OCW, de MBO Raad en ECIO de handen ineen om de intentieverklaring in het mbo te lanceren.

Van visie naar beleid

Het implementeren en borgen van het VN-verdrag is complex. Belangrijke ingrediënten zijn samenwerking, kennisverspreiding en draagvlak. Daarom is een integrale aanpak, met belanghebbenden vanuit de hele onderwijsinstelling en inclusief studenten, noodzakelijk. Door met elkaar in gesprek te gaan, kan je tot een gezamenlijke visie op inclusief onderwijs komen. Deze visie helpt je bij het opstellen en uitvoeren van beleid. Deel ook best practices met elkaar. Het delen van kennis over inclusiethema’s binnen onderwijsinstellingen, maar ook tussen onderwijsinstellingen, ondersteunt het implementatieproces van het VN-verdrag.

Als onderwijsinstelling sta je er niet alleen voor

Onderwijsinstellingen die de intentieverklaring VN-verdrag Handicap ondertekenen, gaan deze uitdaging niet alleen aan. Drie keer per jaar komen afgevaardigden van de onderwijsinstellingen bijeen om ervaringen, good practices en knelpunten met elkaar te delen. In de werkgroepen VN-verdrag bundelen ze hun krachten om samen te werken aan het verder verduurzamen van inclusief onderwijs. ECIO faciliteert deze werkgroepen voor het hoger onderwijs en het mbo met kennis.

“Een mooie start van een nieuwe beweging”

Zwaan

Groep zwanen

Draagvlak en bewustzijn

Het is dan ook van groot belang dat alle hoger onderwijsinstellingen de intentieverklaring VN-verdrag ondertekenen en daarmee aansluiten bij de landelijke Werkgroep VN-verdrag voor hoger onderwijsinstellingen. Het zorgt namelijk niet alleen voor kennisspreiding, maar ook draagvlak en bewustzijn.

“Het is fijn om ook struggles met elkaar te delen en te weten dat anderen hetzelfde ervaren. Inzicht in elkaars aanpakken is heel inspirerend”

TU/e

 

“De werkgroep biedt handvatten en sterkt ons in onze aanpak. Van elkaar leren en weten wat anderen op welke manier aanpakken, helpt in focus en langetermijnperspectief”

Hogeschool Utrecht

 

“De verdiepende werkgroepbijeenkomsten zijn inspirerend en helpen om bijvoorbeeld professionalisering en toegankelijkheid aan te pakken”

NHL-Stenden

‘Op naar 100% VN-proof onderwijs‘

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van OCW, roept alle mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten op om de intentieverklaring VN-verdrag te ondertekenen. Dit helpt scholen om ervoor te zorgen dat ons onderwijs toegankelijk is voor iedereen.