“Niets over ons, zonder ons”
De betrokkenheid van ervaringsdeskundige studenten bij het vormgeven van onderwijs is niet alleen een verrijking, maar ook een essentiële voorwaarde van het VN-verdrag: "Niets over ons, zonder ons". Het unieke perspectief van deze studenten, speelt een belangrijke rol in het verfijnen en versterken van het onderwijsbeleid. Ze komen vaak met waardevolle ideeën voor het verbeteren van het onderwijs, voorstellen die leiden tot een leeromgeving die meer in lijn is met hun behoeften en verwachtingen.
Studentenplatforms, voor en door studenten met een ondersteuningsvraag, zijn essentieel voor het bevorderen van inclusiviteit en toegankelijkheid binnen onderwijsinstellingen. Door deze studenten actief te betrekken bij het ontwikkelen en implementeren van onderwijsbeleid, kunnen onderwijsinstellingen zorgen voor een meer inclusieve en representatieve benadering.
Hulpmiddel voor het organiseren van studentenparticipatie
Het CLEAR-model van Lowndes, Pratchett en Stoker (2006) kun je als hulpmiddel inzetten om de participatie van studenten zo effectief mogelijk te organiseren. CLEAR is een acroniem van de eerste letters van relevante factoren: Can do, Like to, Enabled to, Asked to, Responded to.
Tips voor actieve betrokkenheid van studenten met een ondersteuningsvraag
- Geef duidelijke informatie over participatiemogelijkheden.
- Bied meerdere mogelijkheden om te participeren. Sluit aan bij studenten met verschillende voorkeuren, behoeftes en belemmeringen, zodat zij zich kunnen laten horen. Denk hierbij aan: Tijd (tijdsbestek/tijdstip) - Vorm -Anoniem of niet - Fysiek of online.
- Train de studenten. Voor het opdoen van vaardigheden en kennis om effectief te participeren. Voor velen is het de eerste keer. Zorg dat zij zich hierop kunnen ontwikkelen met bijvoorbeeld een training over advies geven en wet- en regelgeving.
- Neem ideeën en ervaringen van studenten serieus. Studenten met een ondersteuningsvraag, die willen participeren, zijn intrinsiek gemotiveerd. Zij willen drempels weghalen voor ook andere studenten die belemmering ervaren.
- Bied een (financiële) vergoeding. Zoals een cadeaubon, lunch of geldbedrag: een realistische vergoeding die aansluit bij de verrichte inspanningen. Sommigen hebben een uitkering, dan kan bijverdienen hierop invloed hebben. Houd hier rekening mee!
- Geef een terugkoppeling. Laat áltijd weten wat er met de input is gedaan en licht dat toe. Blijf vooral in gesprek met studenten. Bijvoorbeeld met een evaluatiemoment.
Studentenplatforms in de spotlight
Studentenparticipatie kan op diverse manieren worden georganiseerd, waardoor de stem van elke student gehoord wordt en waarde toevoegt. Zo creëren we onderwijsinstellingen die de diversiteit van hun studentenpopulatie weerspiegelen en vieren. Dit is niet alleen een voorbeeld van uitstekend beleid, maar ook een inspirerende stap richting een inclusievere samenleving.